Lundberg Design

This project was an extensive remodeling of a 1961 William Wurster house in San Francisco, for which the client requested a show-stopper pied à terre for city life and entertaining.

  The exterior was re-clad in a combination of glass wall and crystallized glass tile with stainless steel elements.

The vertical element on the front facade is composed of the exposed legs and optic fiber core of a stainless steel cruciform column. The optic fiber provides a stripe of colored light on both exterior and interior sides of the wall.

  The rough-hewn limestone garden wall provides textural contrast.

The recessed front gate extends a figurative welcome when electronic unlocking triggers a clearing of its electrostatic glass.

The hole in the garden wall accommodates a pivot on which a stainless steel beam is supported. That beam is supported on the other end by a cable suspended from an overhead beam.

  A 10,000 pound boulder in the entry court rests on the pivoting beam and swings gently when nudged.

Water runs down the cable to a bowl carved into the boulder, and overflows into a fluid recreation of the boulder bottom, which was amputated to serve as a cast for the recessed bronze reservoir.

A glass trellis was provided for regrowth of the existing wisteria plant.

  The original courtyard walls—obscured glass in a rectangular grid—were replaced with dynamic clear glass forms that extend light and access to a stunning bay view deep into the house.

The main courtyard is paved in a checkerboard of river rock, baby's tears, and stone.

  A cast-glass wall straddles the knife-edge of an infinity pool in the main courtyard.

Cast glass was also stacked in a frame for a pivot door at the front entry.

Frames by Lundberg Design. Glass by John Lewis Glass.

  The checkerboard steps down the steep slope of the main courtyard.

Fledgling bamboo trees will grow into a pleasing screen in front of the neighbor's wall.


  Careful detailing and construction ensure that custom fabrications are as weather-tight as they are beautiful.



  The straight-forward framed-glass of the original rear wall was replaced with a syncopated rhythm of glass articulated by a fiber-optic-lit cruciform column, steel windows and french doors, and a stainless steel panel that angles over the entire four-floor height of the wall.

  The colored light at the core of the cruciform column is transmitted through the glass to both exterior and interior.

  The structural column at the corner was removed to maximize the view toward the Golden Gate Bridge.

  The James Bond touch that the photographer missed:
The lowest level of the house has a small terrace stepping down to a steeply-sloped rear yard. The stone-paved lower landing retracts under the stairs to reveal a hinoki-lined hot tub.